1. | Kommunikasjon/sanser | 5. | Eliminasjon | 9. | Seksualitet/reproduksjon |
2. | Kunnskap/utvikling/psykisk | 6. | Hud/vev/sår | 10. | Sosialt/planlegging av utskriving |
3. | Åndedrett/sirkulasjon | 7. | Aktivitet/funksjonsstatus | 11. | Åndelig/kulturelt/livsstil |
4. | Ernæring/væske/elektrolyttbalanse | 8. | Smerter/søvn/hvile/velvære | 12. | Annet/legedelegerte aktiviteter |
FO | Nanda | Sykepleiediagnoser | |
4 | 00002 | Ubalanse i ernæring: Mindre enn kroppsbehovet - relatert til: (spesifiser) | |
4 | 00025 | Risiko for forstyrrelse i væskebalansen - relatert til: (spesifiser) | |
4 | 00134 | Kvalme - relatert til: (spesifiser) | |
7 | 00102 | Mangelfull egenomsorg: Spising - relatert til: (spesifiser) | |
4 | 00045 | Svekkede munnslimhinner - relatert til: (spesifiser) | |
4 | * | Risiko for ustabilt blodsukker - relatert til: (spesifiser) | |
|
|
| |
FO | Mål | ||
4 | Har stabil vekt | ||
4 | Unngår ytterligere vekttap | ||
4 | Går opp i vekt – (spesifiser ønsket vektoppgang:) | ||
4 | Er i væske- og elektrolyttbalanse | ||
4 | Er fri for kvalme | ||
7 | Spiser og svelger selv | ||
4 | Har god munnhelse | ||
4 | Har stabilt blodsukker | ||
|
| ||
FO | NIC | Sykepleietiltak og forordninger | Frekvens/tid |
4 | 1160 | Overvåke ernæring |
|
|
| - Vurder ernæringsmessig risiko, se prosedyre: Ernæringsscreening | Innen 24 t |
|
|
| |
|
| - Kartlegge matpreferanser: (spesifiser) |
|
|
| - Overvåke næringsinntak: (spesifiser kalorier, proteiner) |
|
|
| - Observere elektrolytter | S forordn |
|
| - Beregne kaloribehov: (spesifiser) |
|
|
| - Kartlegge matallergi |
|
|
| - Registrere vekt |
|
|
|
|
|
4 | 4130 | Overvåke væskebalanse |
|
|
| - Registrere drikkemengde |
|
|
| - Registrere medikamentvæske |
|
|
| - Registrere væsketap |
|
|
|
|
|
4 | 1100 | Håndtering av ernæring |
|
|
| - Oppmuntre til økt kaloriinntak |
|
|
| - Sørge for tilgang til matvarer med høyt kaloriinnhold |
|
|
| - Tilby ønskekost |
|
|
| - Tilby små, hyppige, næringsrike, måltider - (spesifiser) |
|
|
| - Tilby næringsdrikke/pulver - (spesifiser) |
|
|
| - Henvise til ernæringsfysiolog | S forordn |
|
|
|
|
4 | 1450 | Behandling av kvalme - Bruk: VBP Kvalme, ukjent årsak |
|
|
|
|
|
4 | 1803 | Egenomsorgsassistanse: Mating |
|
|
| - Tilrettelegge for måltid (spesifiser hjelpemidler, spisestilling) |
|
|
| - Gjøre i stand innbydende matbrett og bord |
|
|
| - Klargjøre mat (spesifiser; skjære opp, dele, mose) |
|
|
| - Sørge for fortykning av drikke | S forordn |
|
| - Oppmuntre til å spise på spisesal |
|
|
|
|
|
3 | 3200 | Forebygge aspirasjon |
|
|
| - Observere tegn til aspirasjon; hoste, respirasjonsbesvær |
|
|
| - Utføre svelgtest - følg prosedyre: Hjerneslag - Svelgtest | Innen 24 t |
|
| - 0 pr os | S forordn |
|
| - Legge ned ventrikkelsonde – følg VAR prosedyre: | S forordn |
|
| - VAR: Ventrikkelsonde: nedlegging |
|
|
|
|
|
4 | 1720 | Fremme munnhelse – Følg: Munnstell - Munntørrhet, stomatitt og soppinfeksjon |
|
|
| - Gjennomføre munnstell: Tannpuss |
|
|
| - Gjennomføre munnstell: Munnstell ved tannproteser |
|
|
| - Gjennomføre munnstell: Munnstell ved broer og implantater |
|
|
| - Overvåke tegn til soppinfeksjon eller stomatitt |
|
|
|
|
|
3 | 4200 | Intravenøs terapi |
|
|
| - Adm. væske i.v. | S forordn |
|
|
|
|
4 | 1200 | Administrering av total parenteral ernæring |
|
|
| - Adm. total parenteral ernæring | S forordn |
|
|
|
|
4 | 1056 | Enteral sondeernæring |
|
|
| - Legge ned ernæringssonde og observere plassering |
|
|
| S forordn | |
|
| S forordn | |
|
| - Observere og stelle forordnet PEG |
|
|
|
| |
|
| - VAR: Gastrostomisonde med bunnplate: Stell og observasjoner |
|
|
|
|
|
5 | 0460 | Behandling ved diaré – se: VBP Diaré |
|
|
|
|
|
3 | 1920 | Overvåke syre-base-balanse |
|
|
| - Kontrollere blodsukker | S forordn |
|
| - Føre blodsukkekurve |
|
|
| - Observere tegn til hypo/hyperglykemi |
|
|
|
|
|
10 | 7370 | Planlegge utskrivelse - se VBP Utskrivelse - planlegging |
|
|
| - Sørge for resepter og utstyr til sondeernæring |
|
|
| - Videreformidle ernæringsplan til kommunen |
|
|
| - Sørge for oppfølging/kontroll (spesifiser, KEF) |
|
|
|
|
|