Jeg …………………………………………………, født ……………………

bekrefter med dette at jeg har fått informasjon om min helsetilstand, samt muntlig og skriftlig informasjon om ECT og samtykker til behandlingen.

 

Jeg har lest og forstått den skriftlige informasjonen på dette skjemaet om virkning og risiko av behandlingen.

 

Jeg er inneforstått med at helsepersonell kan delta under behandlingen i undervisningsøyemed.

 

Jeg er inneforstått med at jeg når som helst kan trekke tilbake mitt samtykke til behandlingen. Jeg er inneforstått med konsekvensene av dette og har fått informasjon om beste alternative behandling.

 

 

…………………….. den      /      20…..

(sted)

 

 

--------------------------------------

Pasientens underskrift

 

 

Behandlingsansvarlig lege ……………………………

 

NB! Skrives ut tosidig. Original i pasientens journal – kopi til pasienten.

 

 

 

 

ECT står for electroconvulsive therapy. Tidligere ble denne behandlingen ofte kalt «elektrosjokk». ECT er en behandlingsmetode som brukes ved noen psykiske lidelser. Du får narkose, og når du sover, stimuleres hjernen din av et elektrisk støt som utløser et krampeanfall. Behandlingen finner sted på en operasjonsstue, og overvåkes nøye av leger og sykepleiere.

 

Behandlingen gis vanligvis 2-3 ganger per uke, og det er vanlig med 6-12 behandlinger for å oppnå et godt resultat. Som ved all annen behandling kan man ikke på forhånd garantere at den vil ha effekt, men inntil 60-80 % av pasientene blir helt eller delvis friske.

Som regel vil det være nødvendig å bruke medisiner under og etter behandlingen for å unngå tilbakefall.

 

Hvordan utføres behandlingen:

Du må faste minimum 6 timer før behandling. Du blir fulgt til behandlingsrommet av personale. Du ligger på en båre og blir koblet til instrumenter som overvåker hjerte, blodtrykk, oksygennivå i blodet, osv. Deretter får du narkosemedisiner intravenøst, og etter at du har sovnet, får du i tillegg et muskelavslappende middel og oksygen gjennom en maske.

 

Når det muskelavslappende middelet har begynt å virke, får du et svakt elektrisk støt gjennom elektroder festet til tinningen. Dette stimulerer hjernen og fører til kortvarige kramper. Krampene er over etter noen få sekunder. Etterpå kjøres du inn på et oppvåkningsrom og følges opp av helsepersonell til du er ordentlig våken.

 

Første behandlingsdag starter en alltid med lav strømstyrke, og noen må ha 2-3 stimuleringer før dosen er tilpasset det individuelle behov (dette kalles «titrering»).

 

Bivirkninger og risiko:

Enhver medisinsk prosedyre kan innebære en risiko for komplikasjoner. ECT er ikke mer risikabelt enn mindre inngrep som gjennomføres i narkose.

ECT er ikke forbundet med smerter, da behandlingen gis i narkose, men du kan oppleve

hodepine og muskelsmerter/stølhet de første timene etter behandlingen.

Noen pasienter kan oppleve kortvarig forvirring etter oppvåkningen. Denne varer sjelden mer enn en time. Under og etter behandlingen kan korttidshukommelsen din bli litt dårligere; du kan få vansker med å huske datoer, navn, adresser, osv. Hos de fleste forsvinner disse problemene i løpet av noen dager eller uker, men noen ytterst få kan oppleve slike problemer i måneder eller år. Legene prøver i størst mulig grad å forebygge slike bivirkninger gjennom gode behandlingsprosedyrer.

 

Bilkjøring:

Du skal ikke kjøre bil selv på behandlingsdagen, eller under en pågående ECT - serie. Etter avsluttet behandling avklares dette nærmere med behandlingsansvarlig lege.

 

Mulige konsekvenser dersom du velger å avslutte behandlingen:

Du kan når som helst trekke ditt samtykke til behandlingen. Dette bør gjøres i samråd med din behandlende lege. Dersom du velger å avslutte behandlingen, kan du risikere å oppleve forverring av din psykiske tilstand. Du vil uansett tilbys best mulig alternativ behandling.

 

 

 

Referanser

 

 

ECT-Behandlingslinje finner du på:

http://demo.datakvalitet.no/egg/dok/dok27837.pdf

 

Veiviser i møte med helsepersonell – Informasjon til brukere og pårørende og om anbefalt behandling av depresjon. Helsedirektoratet. Tilgjengelig på

http://www.helsedirektoratet.no/publikasjoner/faktahefter/veiviser_i_m_te_med_helsepersonell___informasjon_til_brukere_og_p_r_rende_om_anbefalt_behandling_av_depresjon_695944
 

Abrams R. Electroconvulsive Therapy 4th ed. Oxford University Press 2002. Oxford. UK

Tiller JWG, Lyndon RW. Electroconvulsive Therapy An Australian Guide. Australian Postgraduate Medicine 2003. Victoria. Australia

 

”The Practice of Electroconvulsive Therapy”, A task force report of the American Psychiatric Association 2001.